5 redenen om Ambon te helpen

Overstroming op Ambon - fotografie ANTARA/ Embong Salampessy

Overstroming op Ambon – fotografie ANTARA/ Embong Salampessy


Ambon. Overstroming. Twee woorden die gezamenlijk een behoorlijke impact op mij hebben gehad. Op het eiland Ambon en rondom de hoofdstad van de Molukken richtte het wassende water vorige week een enorme ravage aan. Tientallen doden, honderden mensen die nu zonder huis zitten en het openbare leven totaal ontregeld. Ambon maakt langzaamaan weer een begin om het normale leven op te pakken, maar de schade is groot. Nu volg ik op internet de reacties op deze verschrikkelijke natuurramp en daarom heb ik deze lijst samengesteld. Het zijn 5 redenen om Ambon te helpen.

1. Als je vindt dat de Nederlandse media te weinig aandacht heeft voor de watersnoodramp op de Molukken, dan kun je natuurlijk beginnen met zelf een bijdrage te leveren. Een tip is het benefietfestival Banjir Ambon. Dat is op zaterdag 17 augustus 2013 in de Rijnhal, Arnhem. Dat de Nederlandse media te weinig aandacht besteden aan deze natuurramp is natuurlijk helemaal waar, maar je mag ook hand in eigen boezem steken. Kom dus naar Arnhem.

2. Alle natuurrampen en oorlogen zijn erg en eisen slachtoffers. Ambon is daarom niet anders. Niet meer, niet minder. Kijk naar de vluchtelingen in Syrië, de zware aardbevingen in het noordwesten van China of de zwaarste overstromingsramp ooit in Mozambique. Wil je begrip hebben voor jouw goede doel, dan moet je ook open staan voor datgene wat er in de rest van de wereld gebeurt.

3. Als je familie hebt op Ambon, hoe denk je dat zij zich nu voelen? Misschien heb je al lang contact gehad met ze. En gaat het goed met ze. Of misschien niet. Misschien woonden ze wel in Negeri Lima, en nu in een vluchtelingenkamp omdat ze geen huis meer hebben. Zie je het plaatje? Steun ze.

4. Ja, natuurlijk woon je in Nederland. En in de meeste gevallen ben je hier ook geboren. En natuurlijk ben je daarom een Nederlandse staatsburger. En natuurlijk is het een beetje vreemd dat je Nederlandse overheid nog geen uitspraak heeft gedaan over deze natuurramp, ook al ben je als staatsburger ergens verbonden met de Molukken. Gelukkig hebben velen een gezond verstand en nemen ze het initiatief om zelf iets te doen. Ik noemde eerder al het voorbeeld van het landelijke benefietfestival en tal van andere (lokale) initiatieven.

5. Molukkers kwamen in 1951 naar Nederland als de eerste grote migrantengroep na de Tweede Wereldoorlog. Zij maken onderdeel uit van het Nederland van vandaag. Wat er in het verleden is gebeurt, kun je onmogelijk veranderen. De toekomst wel. Hulp aan Ambon is daar een onderdeel van.

Doe er je voordeel mee.

Henry

8 responses to “5 redenen om Ambon te helpen

  1. De Nederlandse overheid moet zich diep schamen, voor het feit dat ze geen aandacht schenkt aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Hebben onze (voor-) ouders voor de driekleur gestreden en hun leven hiervoor gelaten, opdat hun nazaten hier, maar zeker ook op de Molukken, zo behandeld te moeten worden?
    Ik dacht het N i e T! ! !

  2. Ik ken je niet maar diep respect voor hoe je de redenen hebt geformuleerd hierboven!! Dank daarvoor!

  3. Pingback: Bloggen, op het scherp van de snede | NGALAA!·

  4. Mooie woorden!
    Wij hebben negeri Lima per toeval bezocht, een week voordat het weggespoeld werd. Wat velen niet weten is dat fort Haarlem hier stond. Dit is een tijd geleden gerestaureerd mbv de EU. We wilden onze stad Haarlem graag de foto’s laten zien, zodat het verder gerestaureerd kon worden. Helaas is dit niet meer nodig….

  5. Pingback: Scouting en casting is begonnen | The Brothers Timisela·

  6. Pingback: Scouting en casting is begonnen | MalukuCinema·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s