#6 Kroepoek

photography by Henry Timisela

photography by Henry Timisela


Er is een plein welke grenst aan een kerk. Het is zondagochtend en op een jonge vrouw na, die haar hond uitlaat, is er niemand buiten. Bijna niemand. Het grindpad langs het plein heeft in tegenstelling tot de kerk wèl bezoekers. Twee wandelaars. Op leeftijd. Het zijn broers. In de herfst van hun leven, blikken ze terug op die lente. De zon is net een paar uur op.

De jongste neemt het woord. Zoals hij z´n hele leven eigenlijk al heeft gedaan. ´Waarom had je haar toen verlaten? Ze was een goede vrouw voor je´. De oudste blijft even stil staan en denkt rustig na, voor hij antwoord geeft. ´Broer, ik heb de lekkerste drank gedronken, de duurste drugs gebruikt en met de mooiste vrouwen het bed gedeeld… Ik wou de wereld zien en dat heb ik gedaan´.

Hoofdschuddend en ontevreden met het antwoord stapt de jongste door. De oudste probeert hem bij te benen. ´Wat nou, de wereld zien? Het is ook altijd hetzelfde verhaal met jou. Je doet maar waar je zin in hebt en je houdt helemaal geen rekening met je omgeving. Nu ben je oud en alleen´. De oudste staat inmiddels naast de mopperaar en incasseert de preek. Tegenspraak van ieder ander accepteert hij niet, maar hij is het van hem gewend.

En dan loopt de jonge vrouw met haar hond de heren tegemoet. Eenmaal binnen gehoorbereik geeft ze de heren een vriendelijk knikje. Ze heeft haar lange krullen strakgetrokken en hoog opgeknoopt tot een knotje. De oude broers staken het gesprek en knikken terug: ´Goedemorgen´.

Als de dame voorbij gelopen is, draaien de heren zich toch maar om zodat ze haar achterste beter kunnen zien. Een stukje van haar witte string springt ondeugend boven de rand van haar joggingbroek uit. De oude broers kijken elkaar aan en lachen zacht. Even zijn ze weer achttien en negentien. Het grind maakt een licht geluid onder hun zolen. Alsof je kroepoek in je vuist fijnknijpt.

Door Henry Timisela

Advertisements

One response to “#6 Kroepoek

  1. mooi njadu heel real maar daar spreekt ook veel begrip en liefde voor elkaar uit dat proef je gewoon mahalo njadu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s