#5 ‘Laten we het niet alleen hopen…’

De lift gaat omhoog. Foto: Lesli Taihuttu

De lift gaat omhoog. Foto: Lesli Taihuttu

‘Het enige dat constant is, is de verandering’, sprak motivational speaker Jörgen Raymann de deelnemers toe tijdens Inspiring Sessions in Rotterdam. Ruim zeventig young professionals met een Molukse achtergrond kwamen samen om zich te laten inspireren, middels een keur aan hoogwaardige masterclasses. Een uniek evenement. Niet eerder in de 21e eeuw heeft een dergelijke manifestatie plaatsgevonden. Dus. Is dat de werkelijke verandering?

Nee, niet volledig. Ik zie de verandering meer in de omgang tussen deze generatiegenoten. Zakelijk, ambitieus, professioneel én met een Molukse touch anno 2012. Veel (zelfstandige) professionals, pas afgestudeerden en studenten. Tegen het slot aan kreeg het zelfs de contouren van een businessclub. Maar toch anders. Een compliment waard? In elk geval voor de organisatie, maar absoluut voor de deelnemers. En dat geeft hoop.

Nederland verandert. Dus ook de Molukse gemeenschap. En dat de aanwezigen allen daaraan een positieve bijdrage leveren, moet gezegd worden. Allen werken aan persoonlijke groei en vergeten daarbij niet waar ze vandaan komen. Maar zoals de motivational speaker eerder zei: ‘Waar je vandaan komt, kun je niet veranderen. Waar je naar toe gaat, wel’. En dat geeft hoop.

‘Waar je vandaan komt, kun je niet veranderen. Waar je naar toe gaat, wel’

De een noemt daarbij het aantal van zeventig deelnemers weinig. Te weinig, juist omdat andere bevolkingsgroepen dat veel beter doen. En dat is goed voor hen. Daar kunnen we van leren. Want waar leggen zij de verbinding met elkaar? In hoeverre speelt de culturele afkomst een grote rol? Wat kunnen zij zakelijk voor elkaar betekenen? De Molukse gemeenschap anno 2012 en haar young professionals kent ongetwijfeld een ander emancipatieproces, ook op dit gebied. Je zou dit op handen staande Molukse netwerk kunnen typeren als laatbloeiers met de voeten stevig in de Hollandse polder. En waar de ogen gericht staan op een succesvolle, maar vooral gelukkige toekomst. Waar. Dan. Ook. En dat geeft… Juist. Hoop.

Zeventig deelnemers. Veel of weinig, het is uiteindelijk aan jezelf om te bepalen wat voor waarde dat voor je heeft. Echter. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Maar om in de termen van verandering te spreken, voeg ik toe: ‘Je moet ook groeien met de riemen die je hebt’.

Succes.

Henry Timisela

Inspiring Sessions, 13 december 2012 – werd georganiseerd door Tuhuteru & Partners ism FORUM, instituut voor multiculturele vraagstukken. Publicatie van dit artikel op uw kanaal is toegestaan, mits voorzien van naam en bronvermelding.

Lees meer artikelen op mijn blog.

Advertisements

4 responses to “#5 ‘Laten we het niet alleen hopen…’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s